In individuele relaxatietherapie leer je ontspanningstechnieken via ademhalingsoefeningen, progressieve spierontspanning van Jacobson, autogene training van Schultz, mindfulness, shiatsu, relaxatie- en trägermassage, yoga- en ontladingsoefeningen,… Je leert acute stress te ontladen en chronische stress systematisch aan te pakken. Fysieke en energetische klachten worden behandeld.
Bij kinderen wordt ook gebruik gemaakt van spelvormen, coaching kaarten, faalangsttraining, kinderyoga en kindermassage (kaarten, liedjes, verschillende materialen).
Massage en aanraking stimuleert de aanmaak van gelukshormonen: oxytocine (voor hechting en geluksgevoel), serotonine (geeft zelfvertrouwen), endorfine (natuurlijke pijnverlichting) en dopamine (zorgt voor focus en motivatie).
Voor individuele begeleiding van volwassenen vind je meer informatie op de website van Centrum Welzijn.
Je kan bij Centrum Welzijn terecht voor hulp en advies bij bijvoorbeeld stress, angst, crisis- en keuzemomenten, burn-out, zingevingsproblematiek, laag zelfvertrouwen….
Tijdens de eerste sessie is er een intakegesprek. Afhankelijk van jouw noden en wat je het beste ligt wordt bepaald welke technieken zullen worden gebruikt.
Voor wie:
Wat is psychomotoriek?
Psychomotoriek kunnen we vertalen als het samengaan van de geest (psyche) en bewegen (motoriek), van denken, voelen en doen of handelen. De uitdrukking ‘al doende leert men’ kent iedereen. Onze bewegingen moeten vanuit het denken gestuurd en gepland worden om gericht te kunnen handelen. Dit vraagt onder andere lichaamskennis, richten van aandacht en motorische planning.
Problemen in de motoriek kunnen een negatieve invloed hebben op het zelfbeeld en de leermogelijkheden van het kind. Een kind met motorische ontwikkelingsachterstand heeft extra zorg en aandacht nodig. Het moet harder zijn best doen en meer oefenen om bepaalde vaardigheden onder de knie te krijgen. Omgekeerd is het ook zo dat psychische aspecten zoals faalangst of een laag zelfbeeld de motorische processen kunnen verstoren. Zo vroeg mogelijk ingrijpen kan bij veel kinderen dus heel belangrijk zijn.
Psychomotorische therapie richt zich op de ontwikkeling van het kind in zijn geheel, er wordt gewerkt rond de basispeilers (basisvaardigheden) om te komen tot de schoolse vaardigheden zoals lezen, schrijven, rekenen,…:
Voor wie:
Blindelings leren typen wordt in kleine groepjes aangeboden, zie ook lessenreeksen.
De kenmerken:
Voor wie:
Hierbij wordt o.a. gebruik gemaakt van:
Afhankelijk van de zorgvraag worden trainingen in groeps- of individueel verband gegeven. (voor groepsverband bel Marijke op 0485/577505 )
Voor wie:
1.Telefonisch of via mail aanmelden. Voor de start van de behandeling is een voorschrift nodig van een arts (huisarts, kinderarts, psychiater,..).
2. We starten met een intakegesprek.
Voor psychomotorische therapie:
3. Afhankelijk van de leeftijd en de problematiek kan er een uitgebreide observatie en/of testing gedaan worden.
We beschikken over volgende gestandaardiseerde testen: Movement ABC 2, , Beery VMI, SOS-2,…
4. Aan de hand van het oudergesprek, de observaties, de testresultaten en de hulpvraag wordt er een therapieplan opgesteld, welke met de ouders besproken wordt.
Het verslag van het onderzoek wordt meegegeven aan de ouders. Mits toestemming van de ouders, wordt dit eventueel ook doorgestuurd naar de arts, school en het CLB.
5. Tussentijds evalueren we het therapieplan en stellen we de behandeldoelen zo nodig bij. Ook tips voor thuis worden meegegeven.